Бургас става балкански център на лъчетерапията

Петя ЯНАКИЕВА
Снимки авторът

Три линейни ускорителя ще сложат край на дългото и мъчително чакане, на което са подложени хиляди онкоболни в Югоизточна България, за да получат животоподдържащото лъчелечение. В момента пациентите с тежката диагноза „рак” пътуват до София и Пловдив. Единият линеен ускорител ще бъде закупен от общината за Областния онкодиспансер. Частната болница в „Меден рудник”, която се очаква да отвори врати в късната пролет, работи върху инсталирането на още два. С толкова техника в момента разполага само столицата. Една такава апаратура може да обслужва между 500 и 600 души годишно. ”За съжаление в България са малко линейните ускорители и не могат да насмогнат на нуждите от такъв тип лечение. Затова се налага пациентите да ходят и до Турция. С проекта, по който работим, Бургас ще стане център на лъчетерапията в Югоизточна България, а защо не и на Балканите”, казва зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян.
Проектът “Реконструкция и оборудване на Комплексен онкологичен център – Бургас” е финансиран по ОП “Регионално развитие”. Общата му стойност е 6,5 млн. лв. В зависимост от изхода на търга по Закона за обществените поръчки уредът се очаква да излезе между 4 и 5 милиона лева. Около 1,5 млн. лв. ще струва само бункерът, който ще се изгради за модерната апаратура. Реализацията на проекта е до 20 месеца от момента на подписването на договора.

Компютърен томограф за 1 млн.лв. закупи миналата година общината за онкоцентъра в Бургас

Проектът е един от приоритетните за бургаското здравеопазване през 2012 г. За здраве в бюджета за тази година, който общинските съветници предстои да гласуват, са предвидени 9 757 000 лв. 575 000 е сумата, залегнала в капиталовата програма.
Акцент тази година е разкриването на общинския медицински център в „Меден рудник”, който е приемник на стария, но влиза в сградата на новата болница. Д-р Мануелян го определи като отворена поликлиника за целия град, пък и за областта.
Медицинският център и болницата ще са в една сграда с топла връзка. На принципа на публично-частното партньорство центърът ще осигури специалисти, които ще работят в МБАЛ, а лечебното заведение, което ще работи по касата, ще предостави възможности чрез апаратурата си за висока диагностика, за което ще има договорни отношения. „Така се пести обществен ресурс. Не можем да купим толкова скъпа техника, а и не е  необходимо тя да се дублира.  Ще върнем и онази изключително важна спойка между доболнична и болнична помощ, тъй като специалистите ще могат да следят пациентите”, обясни зам.-кметът.
На първия етаж ще бъдат регистратурата и лабораториите. На втория и третия етаж ще е образната диагностика – скенери и ядрено-магнитен резонанс, лаборатории, ангиограф. На третия етаж ще са кабинетите на специалистите и джипитата.
До 20 дни се очаква сградата да е напълно готова, след това тя ще чака акт 16 и останалите задължителни процедури, без които пускането й е невъзможно. Идеята е болницата и медицинският център да заработят заедно, но ако документите за частния МБАЛ се забавят, медицинският център ще отвори врати през май.
Общинският бюджет заделя средства и за МБАЛ – Бургас.
„Въпреки че е държавна болница, ние си даваме сметка, че това е основното лечебно заведение, която лекува бургазлии, затова още от миналия мандат МБАЛ има безрезервната ни подкрепа, включително и в капиталовата програма” -  поясни д-р Мануелян. Тази година ще бъдат отделени 100 000 лв. за ин витро лабораторията и още 50 хиляди за дооборудването й. Отделно са предвидени 100 000 лв., които ще помогнат за оборудването на новото отделение по инфекциозни болести, което се очаква до май месец да напусне старата си сграда зад Трета поликлиника и да се пренесе на територията на МБАЛ.
Сред останалите приоритети в общинския бюджет за здравеопазване са разкриването на нова млечна кухня, поддържането на дом за медико-социални грижи „Вяра, надежда и любов”, както и на останалите общински лечебни заведения.